Scheg voor bochten
Voor sommigen klinkt het misschien gek om de scheg te gebruiken als je een bocht wil maken. Je gebruikt dat ding toch om te voorkomen dat je neus van de kajak in de wind draait? Ja zeker wordt daar de scheg voor het laatste gebruikt, maar waarom zou je hem dan ook niet gebruiken als je juist een bocht zou willen maken?
Hoe gebruik je de scheg dan?
Zoals vermeld op de pagina gedrag van kajak in de wind weet je dat bij een kajak in de wind de neiging heeft om de voorpunt van de kajak in de wind te draaien. Dit gedrag van de kajak kan je dus uitstekend gebruiken op het moment dat je wind van de zijkant krijgt en je van koers wil veranderen.
- Als je meer met de punt in de wind wil varen trek je de scheg (meer) in.
De druk van het water op de achterkant van je kajak zal minder worden dan de waterdruk op de voorkant van je kajak. gevolg is dat de neus van je kajak in de wind draaien zal draaien - Als je meer met de achterkant in de wind wil varen zet je de scheg (meer) uit.
De druk van het water op de achterkant van je kajak zal verhoogd worden en hoger worden dan de waterdruk op de voorkant van je kajak. Het gevolg is dat de wind de voorkant van je kajak makkelijker kan wegduwen dan de achterkant en de achterkant zal dus meer in de wind gaan liggen.
Het effect wordt versterkt op het moment dat:
- Je een ander tempo vaart.
Dit omdat het drukverschil tussen voorkant en achterkant van je kajak verandert. Afhankelijk van de vorm van je kajak zal je bij harder varen juist meer op koers blijven of juist meer vatbaar worden voor de windeffecten. Als algemene regel geldt: hoe langer en smaller je kajak is hoe meer deze de neiging heeft om rechtdoor te gaan als je harder vaart. - De wind harder waait.
Op dat moment heeft de wind meer vat op je kajak - De hoek van de wind.
Als de wind in een hoek van 90 graden op de kajak staat heeft deze meer invloed dan als de meer parallel aan de kajak is.
Reactie plaatsen
Reacties