Kleding

Varend in Nederland met zijn verschillende temperaturen is het belangrijk dat je de juiste kleding aan hebt tijdens het varen. In basis kan je de kleding opdelen is twee jaar periodes. De warme periode en de koude periode. De eisen aan de kleding zijn de verschillend, maar komen erop neer dat je je niet te warm en niet te koud moet kleden.

Het basis principe is echter:

"Je kleed je niet voor op het water, maar voor in het water"

De reden daarachter is dat mocht je te water raken (wat altijd kan gebeuren) dat je dan dusdanig kleding aan hebt dat je niet onderkoeld raakt voordat je weer in de kajak zit. Mocht je (zoals ik) veel alleen varen, dan dien je rekening te houden met dat je wat langer in het water zal liggen dan als je mede vaarders hebt, die je kunnen helpen.

Een regel die ik hanteer is ook:

"Je hebt altijd droge reserve kleding bij je"

Mocht je een nat pak hebben gehaald, dan kan je je vervolgens omkleden. Droge kleding is namelijk altijd warmer dan natte kleding. Dit kan je zelf makkelijk testen door buiten te gaan staan op het moment dat er wat wind staat. Steek vervolgens een vinger omhoog en voel hoe snel je vinger koud wordt. Herhaal dit nogmaals met een natte vinger. Je zult merken dat de natte vinger veel sneller afkoelt. Het hangt af van verschillende factoren (zoals wind, luchtvochtigheid, etc), maar kan oplopen tot een factor 25 keer snellere afkoeling.


Zomerkleding

In de zomer is de watertemperatuur meestal ook aangenaam. Afkoeling van het lichaam in het water zal daarom veel langer duren dat als het water koud is. De basiskleding is dan ook:

  • Sandalen of waterschoenen (neopreen)
  • Zwemboek of korte broek
  • Eventueel neopreen kleding
  • UV-werend en snel drogend t-shirt
  • Zwemvest
  • Spatzeil
  • Hoed of pet

Daarnaast nog wat kleding als de weersomstandigheden er om vragen:

  • Anorak (tegen de regen)
  • Warme vest of jas (Voor de pauze momenten)

 

Daarnaast dus een compleet setje reserve kleding.


Winterkleding

De winterkleding kan te verdelen in twee soorten winterkleding. Dit is de wetsuit en de drysuit. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

Wetsuit

Een wetsuit is voor veel mensen de juiste keuze. Mocht je te water gaan zal de afkoeling veel langzamer gaan dan als je een je normale kleding omgaat. Op het moment dat je net te water gaat zal je het echter wel voelen dat je in koud water bent terecht gekomen (koude shock, omdat het pak als eerste water gaat opnemen en dit vervolgens vasthoudt. Vervolgens zal het water in je pak opwarmen door je lichaamstemperatuur. Het is belangrijk bij een wetsuit dat deze strak om je lichaam zit, anders is de werking van de wetsuit niet optimaal of haalt niets uit.

Daarnaast is de wetsuit relatief goedkoop. Ze zijn voor een schappelijke prijs te koop bij Decathlon. Als je meer keuze wil dan is een bezoek aan een watersport zaak het waard. Ze kunnen je hier ook beter adviseren wat voor jou lichaamsbouw de juiste keuze is.

Bij beschadigingen zoals een scheur in je pak, zal de werking van de wetsuit niet of nauwelijks verminderen. Alhoewel scheuren te repareren zijn, kunnen de reparaties zorgen voor extra schuur en wrijfplekken.

De meeste kajakers die varen in een wetsuit kiezen voor een Longjohn. Dit omdat er dan voldoende ruimte zit onder de armen, zodat het peddelen niet belemmerd wordt.

Onder het droogpak kan je nog thermokleding aantrekken (wat ook helpt tegen het schuren) en daarnaast kan je nog fleece of andere kleding (anorak) over je wetsuit aantrekken. Deze kleding zal je echter niet helpen tegen onderkoeling in het water, maar kan zorgen dat je tijdens het varen voldoende warm blijft en minder last hebt van de regen.

 

Een heren Longjohn


Drysuit

Een wetsuit werkt op basis van een ander principe dan een wetsuit. De wetsuit zorgt er namelijk voor dat alles wat onder de wetsuit zit niet nat wordt. Een droogpak zelf houdt je niet warm, maar droog. Om warm te blijven zul je onder het droogpak kleding moeten aantrekken die je voldoende warm houdt. Veelal bestaat dit uit thermo onderkleding en een fleecetrui. Als je eenmaal te water bent gegaan en weer op land bent, zal het niet nodig zijn om reserve kleding aan te trekken, omdat je nog geheel droog bent. Afkoelen op land zal dan ook niet gebeuren.

Een belangrijk voordeel van de drysuit is dat het veel langer duurt voordat je onderkoeld raakt. Dit pak is dan ook een uitstekende keuze voor situaties waarbij het langer kan duren voordat je gered bent of dat je jezelf gered hebt uit het water.

Er zijn twee belangrijke nadelen aan een drysuit. De eerste is de prijs. De goedkoopste begint rond een prijs van 400 euro en dat is vele malen duurder dan de goedkoopste wetsuit. Een tweede nadeel is dat bij een gat in de wetsuit de werking van de wetsuit geheel ongedaan gemaakt wordt. Je moet dus zorgen dat je pak goed onderhouden blijft en zo nu en dan controleren of deze nog waterdicht is. Reparatie aan het pak zijn goed te doen, maar kun je ook uitbesteden bij een goede duiksport zaak.

Drysuits kennen twee verschillende soorten afsluiting van de openingen. Dit zijn manchetten van latex of van neopreen.

Het voordeel van latex is dat deze volledig waterdicht afsluiten, dit in tegenstelling tot neopreen, wat toch wat water door kan laten. Als nadeel is dat latex (bij veel gebruik) ongeveer eens drie jaar vervangen moeten worden. Bij neopreen duurt het veel langer voordat het neopreen kapot gaat. Deze is dan echter bijna niet te vervangen...

Droogpak


Kleding onafhankelijk wet- of drysuit

Naast wet- of drysuit bestaat de kleding nog uit:

  • Zwemvest
  • Spatzeil
  • Schoeisel
  • Handschoenen
  • Hoofdbedekking

Vergelijking wet- en drysuit

Wetsuits en drysuits hebben verschillende voor- en nadelen. In de volgende tabel heb ik de belangrijkste benoemd.

Product Wet suit Dry suit
Makkelijk aan- en uittrekken + +/-
Afkoeling in het water +/- ++
Afkoeling op land (bij nat pak) - ++
Prijs kleding + --
Werkt nog bij gat in het pak + --
Bewegingsvrijheid + +
Koude shock - ++

En wat heb ik zelf?

Tja, ik heb eigenlijk alle soorten kleding. De reden dat ik in de winter een droogpak draag, is omdat ik vaak alleen aan het varen ben en dan volledig op mijzelf aangewezen ben om te zorgen dat ik weer op de kant kom. Omdat ik verwacht dat ik daar wat meer tijd voor nodig heb dan als anderen mij kunnen helpen, heb ik maatregelen getroffen om te zorgen dat ik niet snel onderkoeld raak. Dus ik heb dan ook een droogpak aan met daaronder verschillende lagen kleding.

In de zomer draag ik naar gelang de watertemperatuur een wetsuit met in een uiterste geval alleen een zwembroek met t-shirt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.