Peddelverlenging
Wat mij opvalt bij kajakkers die aan het varen zijn is dat als zij eenmaal de peddel vast hebben, de handen niet meer verplaatst worden. Terwijl de peddel soms wat anders beetpakken in bepaalde situaties zeker kan helpen. Één van deze situaties is de peddelverlenging bij het maken van een bocht. Ik zelf gebruik het niet veel, maar op het moment dat ik een sterke bocht wil inzetten, gebruik ik het wel degelijk
Wat gebeurt er bij een boogslag
Bij een boogslag wordt de boot gedraaid om het middelpunt. In dit geval is de kajakker het middelpunt en zal de kajak om hem heen gaan draaien. Aangezien de kajak ook nog vooruit beweegt lijkt dit niet zo.

Door de draai om het middelpunt, verdraaien de voorpunt en de achterpunt. In het volgende plaatje wordt een boogslag aan de linkerkant uitgevoerd met een normale peddellengte. En de kajak zal een bocht naar rechts uitvoeren. Door de boogslag maak je een in natuurkundige termen een draaimoment.

wat gebeurt er bij peddelverlenging
Hoe snel te draait hangt van een aantal factoren af. De eerste is de kracht die je uitvoert. Maar een belangrijke tweede factor is hoe ver je met je paddelblad van het draaimoment af zit.
--> Hoe groter de cirkel is die je kan maken
--> hoe groter het draaimoment
--> hoe sneller de draai uitgevoerd wordt

Hoe vergroot je de peddellengte
De peddellengte kun je op eenvoudige wijze verlengen.
- De eerste en eenvoudigste is dat je zorgt dat je armen gestrekt zijn
- Vervolgens kun je ook nog je lichaamslengte gebruiken door ver naar voren te buigen en dan de cirkel te maken zover mogelijk naar achteren
- Als laatste kun je de peddel ook nog in je handen wat verschuiven (in dit geval het je rechterhand mer richting je rechter peddelblad verschuiven zodat je een groter rijkwijdte krijgt.
Reactie plaatsen
Reacties